Alkohol z lodem czy bez?

Woda to nie tylko istotny składnik naszego organizmu, ale także element wielu trunków. Tradycja dodawania lodu do alkoholu ma swoje korzenie w Indiach. To właśnie brytyjscy żołnierze, którzy tam przebywali, pragnęli chronić się przed upałem w taki sposób. Dzisiaj większość osób nie wyobraża sobie orzeźwiającego drinka bez dodatku lodu. Czy alkohol należy spożywać z lodem? Czy lód rozcieńcza alkohol?
Chłodzenie alkoholu przed spożyciem
Znamy zasadę chłodzenia alkoholu przed jego podaniem, aby nie tracił on bogactwa swojego smaku. Drinki można serwować w kształcie kuli z lodem. Nie tylko całość wygląda atrakcyjnie, to lód w żaden sposób nie wpływa na moc alkoholu, na fakt jego rozcieńczenia. Dzieje się tak, ponieważ kula jest grubsza, niż wspomniane już kostki, ma także znacznie mniejszy stosunek powierzchni do masy, co sprawia, że bryły potrzebują więcej ciepła po to, aby zamienić się w wodę. Ciepło to czerpane jest z alkoholu, co prowadzi do jednoczesnego schłodzenia go.
Drinki podawane są oczywiście wraz z tradycyjnymi kostkami lodu, które gwarantują nam worki do lodu. Wystarczy wlać wodę w odpowiednią formę, umieścić ją w lodówce i po kilku godzinach otrzymujemy pyszny, schłodzony trunek. Alternatywą kostek lodu jest także lód kruszony, który pozyskać można dzięki lodówkom z funkcją kostkarek lub w wyniku rozkruszenia dużych kostek lodu. Taka forma podawana jest najczęściej w klubach.
W jakim celu dodaje się wodę do alkoholu?
Nawet najmniejsza ilość wody prowadzi do tego, iż alkohol się niejako "otwiera". Dzięki temu uwydatniają się nuty zapachowe naszego trunku. Woda także nieco wygładza smak drinka, dzięki czemu w trakcie spożycia odczuwamy mniejszy "ogień", niż w momencie, kiedy podany zostałby on w temperaturze pokojowej.
Dodanie wody do alkoholu zmniejsza jego natężenie, co umożliwia delektowanie się bogactwem aromatów, gdyż to molekuły hydrofobowe unoszą się w powietrzu. Mniejsze stężenie nie "otumania" też naszego umysłu. Woda, która popijana jest w trakcie degustacji alkoholi, umożliwia zaspokojenie pragnienia wywołanego spożywaniem napojów wysokoprocentowych. Pozwala także oczyścić jamę ustną i przygotować ją na łyk kolejnej dawki trunku.
Przykładem może być tutaj spożywanie tradycyjnego trunku w postaci whiskey z lodem, czy koniak z lodem. Zazwyczaj pierwszy łyk bierze się po paru chwilach, kiedy to lód ma szansę otworzyć alkohol.
W jakim celu rozwadnia się drinki?
Jak pić alkohol? Bardzo podobnie sprawa ma się w przypadku rozcieńczania alkoholu (np. drink z wódką). Woda lodowa, czyli woda, która oddawana jest w postaci lodu, w trakcie przygotowywania drinka daje szansę otworzenia i uwypuklenia smaków. Lodowa woda sprawia, że drinki z postaci agresywnej, bardzo trudnej do przełknięcia przechodzą w pijalne kompozycje, które są zbalansowane i współgrają ze sobą. Woda niejednokrotnie zmienia oblicze drinka o 180 stopni!
Ile wody powinno znajdować się w drinku?
Skoro wiemy już, jak ważna jest woda w drinkach, zastanówmy się, jaka jej ilość powinna znajdować się w trunku. Odpowiedni poziom rozwodnienia jest tutaj kluczowy, kiedy mowa jest o "drinku idealnym". Zbyt duża lub zbyt mała ilość alkoholu może skończyć się "zwrotem na bar", kiedy jest zbyt intensywnie lub zbyt mało smaku. W zależności od rodzaju lodu oraz techniki przygotowywania drinka proporcje nieco od siebie odbiegają.
Zasady picia koniaku
Koniak to alkohol, który bez wątpienia kojarzy się z luksusem. Smakowany jest przez ludzi z całego świata. Mówiąc słowo "koniak" niemal od razu wyobrażamy go sobie nalewanego z eleganckiej, kryształowej karafki. Czy wiemy jednak w jaki sposób go pić? Nie jest rekomendowane, aby do koniaku dodawać lód. Lód znieczula nas język i nieco osłabia wrażliwość receptorów. Ponieważ koniak uważany jest za alkohol mocny, należy spożywać go samodzielnie, bez zwartości zamrożonej wody. Pijąc koniak z lodem, nie poczujemy prawdziwej głębi smaku, a to mija się z celem. Można jednak do kieliszka dodać kilka kropel wody, która dodatkowo intensyfikuje smak trunku.
Jak pić whiskey?
Wielbiciele whiskey mogą spierać się co do tego, czy lepiej jest pić ten alkohol z lodem, czy też bez. Oczywiście jest to rzecz gustu, jednak zgodnie z opiniami wielu znawców podawania alkoholu whiskey podobnie od koniaku należy pić bez lodu. W tym przypadku także lepszym rozwiązaniem okazuje się dodanie kilku kropli wody przed spożyciem drinka. Lód w tym przypadku osłabi znacznie smak i aromat alkoholu, a nie o co chodzi w piciu whiskey. Warto więc mieć to na uwadze w trakcie podawania.
Alkohol z lodem, czy bez?
Tak jak zostało wspomniane, picie alkoholu jest znacznie bardziej popularne wówczas, kiedy stosujemy lód. Taki drink staje się znacznie smaczniejszy i delikatniejszy w spożyciu. Warto więc kierować się zasadą, w której zarówno koniak, jak i whiskey pijemy bez lodu, natomiast drinki z zawartością wódki, rumu lub innych dodatków można spożywać, dodając do niej pokruszone kostki lodu lub kostki lodu w bryłkach. To prosta i uniwersalna zasada, o której warto pamiętać.