Jak bezpiecznie transportować mięso?

Transport mięsa bywa trudnym przedsięwzięciem. Chodzi tutaj głównie o zachowanie jak najwyżej jakości świeżości mięsa oraz zniwelowanie ryzyka przedostania się do niego drobnoustrojów. W jaki sposób transportować mięso bezpiecznie efektywnie?
W jaki sposób przewozić przewożone mięso?
Podstawowe warunki przewozu mięsa reguluje szereg przepisów. Wśród najważniejszych wymagań wymienić można przepis dotyczący środków transportu, który mówi o tym, iż chłodnie lub izotermy z możliwością regulacji temperatury mogą pomieści mięso bez względu na jego rodzaj. Dzięki tym izotermom przewóz mięsa staje się szybki i nie bez ryzyka narażenia jakości przewożonego mięsa. Ważna jest także temperatura przewozu mięsa. W przypadku mięsa czerwonego nie może ona przekraczać wyżej, niż 7 stopni Celsjusza. W przypadku mięsa króliczego temperatura nie może być wyższa niż 4 stopnie Celsjusza, natomiast w przypadku podrobów temperatura przewozu to 3 stopnie. Warto zaznaczyć, że ważny jest także czas transportu. Im jest on krótszy, tym lepiej. Niezwykle istotne jest także stosowanie pojemników do transportu, które zostały do tego przeznaczone. Do niedawna stosowano się pojemniki stalowe, jednak aktualnie odchodzi się od tego trendu. Z różnych powodów ogromną popularność zdobyły w branży przewozowej plastikowe pojemniki, które można myć w szybki i prosty sposób. Wykonane są w wysokiej jakości polietylenu o wysokiej jakości.
W czym przewozić najlepiej drób?
Kluczowym wręcz wymogiem niezbędnym do przewozu jest dopuszczenie kontaktu z produktami spożywczymi. Chodzi tutaj o zagwarantowanie, że czasie spedycji lub także przechowywanie nie nastąpi w żadnym wypadku groźne dla zdrowia oraz niebezpieczne przenikanie substancji z pojemnika do produktu. Pojemnikiem masarskie wykonane z wysokiej jakości tworzyw sztucznych wręcz doskonale nadają się do tego przedsięwzięcia. Wykonane są z wysokiej jakości składników i nadają się do kontaktu z żywnością.
Co należy wziąć pod uwagę w momencie wyboru skrzynek do transportu mięsa?
Wiadomo już, że zagwarantowanie mięsu odpowiedniej temperatury może nie wystarczyć. Nawet to może doprowadzić do tego, iż mięso będzie miało nieprzyjemny zapach lub straci swoje właściwości. Ważny jest wybór odpowiedniej jakości skrzynki do ich przewozu. Wielu producentów ma w swojej ofercie pojemniki dedykowane, czyli takie, które gwarantują bezpieczny przewóz zarówno wieprzowiny, jak i drobiu, czy wołowiny. Pojemniki cechuje przede wszystkim optymalizowana głębokość i szerokość dna, gładkie powierzchnie ścianek, które ułatwiają czyszczenie, a także możliwość zastosowania etykiet.
Jakie normy spełniają skrzynki transportowe na mięso?
Warto zaznaczyć, że w transporcie drobiu i innego rodzaju mięsa korzystanie z pojemników, które nie maja odpowiednich certyfikatów nie jest dopuszczone do kontaktu w żywnością. Wszelkie pojemniki gotowe do użytku przewozu mięsa posiadają certyfikaty PZH.
Dlaczego odpowiedzialny przewóz mięsa jest tak ważny
Odpowiedzialny przewóz mięsa jest tak ważny ze względu na niebezpieczeństwo konsumentów, którzy o mięso spożywają. Niestety nieodpowiednia temperatura, nieprawidłowy rodzaj pojemnika, lub szereg innych czynników mogą sprawić, że najświeższe mięso dojedzie do sklepu w nienajlepszym stanie. Ze względu na złą reputację wielu sprzedawców sprawdza to, jaki towar otrzymuje. Każdy przewoźnik mięsa powinien mieć świadomość tego jak na jakość mięsa wpływa temperatura, rodzaj pojemników oraz szybkość dostawy. Warto zaznaczyć, że wszelkie pojemniki stosowane transporcie mięsa powinny prezentować wysoką jakość.
Dlaczego świeżość mięsa jest ważna?
Co ciekawe w tym przypadku ważna jest nie tylko jakość mięsa, ale także rozsądne nim gospodarowanie. Wysokiej jakości mięso pozwala nam na wysoką jakość potraw przyrządzanych przez nas na przykład w trakcie spotkań rodzinnych. Dodatkowo prawidłowo przewożone jedzenie pozwala nam na zachowanie świeżości oraz jakości mięsa. Człowiek jedząc takie pokarmy może liczyć na zaspokojenie nie tylko zapotrzebowania kalorycznego ale także na uzyskanie składników niezbędnych do prawidłowo wzrostu i dobrego samopoczucia. Wszystko to sprawia że zarówno jedzenie, jak i przewożenie mięsa okazuje się bardzo ważne.
Dlaczego mięso cieszy się taką popularnością?
Biorąc pod uwagę wzrost świadomości konsumenckiej oraz to, iż coraz więcej osób przechodzi na wegetarianizm należy zauważyć, że mięso nadal cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Z jednej strony ukazuje to to, iż ludziom ciężko jest rezygnować z pierwotnego surowca, którym służył naszym przodkom do przetrwania. Z drugiej jednak strony dane ukazują, iż sprzedaż mięsa coraz bardziej wzrasta. Świadczy o o konsumpcjonizmie raz o tym, iż ludność je zdecydowanie zbyt dużo mięsa.. To przykre dane, które powinny skłaniać do refleksji. Aktualnie produkty dla wegetarian czy wegan stanowią doskonały zamiennik prawdziwego mięsa. co sprawia, że coraz szersza ludność decyduje się na zamienniki tej postaci. Trudno jest zrezygnować ze spożywania mięsa, jednak warto przy tym sprawdzać jakość oraz to, skąd mięsno pochodzi.