Jak rozpalić grilla?

Grillowanie to doskonały pomysł spędzania wolnego czasu, relaksu oraz integracji. Kiedy zbliża się słoneczny weekend, niemal od razu przychodzi na myśl pyszna karkówka, soczysty kurczak lub smakowity, warzywny szaszłyk. Brakuje tylko rozpałki i węgla. Jak rozpalić grilla? Czym rozpalić grilla, aby wydobyć jak najlepszy smak potraw?
O czym należy pamiętać, kiedy rozpalamy grilla?
Odpowiednie ustawienie grilla
Grill powinien znajdować się na równej powierzchni. To bardzo ważne, aby zachować stabilność, ponieważ niewielki podmuch wiatru lub niekontrolowany ruch może zaburzyć cały proces. Warto pamiętać, aby miejsce to było osłonięte od wiatru. Nie należy ustawiać grilla na drewnianym tarasie, ponieważ podczas rozpalania może dojść do rozproszenia ognia. Oczywiście z tego samego względu grilla nie należy ustawiać przy materiałach łatwopalnych. Podczas ustawiania grilla nie należy zapominać o tym, aby ustawiony był w taki sposób, aby dym nie rozprzestrzeniał się w stronę uczestników spotkania.
Odpowiedni środek do rozpalenia grilla
Rozpalanie grilla to proces, który wymaga odrobiny wprawy lub zastosowania wysokiej jakości rozpałki do grilla. Jeżeli planujesz nieco dłuższe biesiadowanie w palenisku wsyp kopczyk z węgla drzewnego lub brykietu. Wybrać można także drewno. Czym różnią się od siebie dostępne środki służące do rozpalania i na co zwrócić uwagę?
- Węgiel drzewny- to kawałki drewna bez dodatkowych substancji. Osiąga wyższą temperaturę oraz ulega całkowitemu spaleniu. Już po około 15 minutach można przystępować do grillowania.
- Brykiet- to mieszanka węgla, piasku, substancji na bazie nafty i trocin). Grillowanie na nim może trwać znacznie dłużej, gdyż brykiet spala się wolno. Należy palić go około 45 minut, zanim uzyska odpowiednią temperaturę żaru do procesu grillowania.
- Drewno- nie należy nigdy grillować na drzewach iglastych, ponieważ pod wpływem ciepła żywica może stać się toksyczna.
Rozpałka do grilla
Do rozpalenia grilla warto zastosować rozpałki do grilla. Ogień należy rozpalać długą zapalarką lub zapałką, dzięki czemu unikniemy poparzenia. Ne należy używać papieru (farby drukarskie mogą powodować zatrucia), czy materiałów łatwopalnych jak denaturat.
Co jeszcze warto wiedzieć o rozpalaniu grilla?
Jeżeli dysponujesz specjalną dmuchawą do rozpalania grilla- warto jej użyć. Machanie nią może ułatwić proces rozpalania i palenie się paleniska. Po około 5 minutach, kiedy dostrzeżemy rozpalony ogień, wystarczy rozgarnąć węgle szczypcami. Warto zaopatrzyć się także w spryskiwacz z wodą, który pomoże ugasić zbyt duży ogień. Przy sobie ponadto należy mieć także szczypce oraz rękawice ochronne, zwłaszcza w momencie przekładania sztuk mięsa na ruszt.
Akcesoria pomocne w trakcie rozpalania grilla
Komin do rozpalania grilla
Tuż obok podpałki komin do grilla okazuje się jednym z najskuteczniejszych narzędzi do rozpalania grilla. Budowa urządzenia gwarantuje węglowi oraz podpałce najlepszy dopływ powietrza. Obecnie w sprzedaży są kominy o różnych rozmiarach- małym oraz dużym. Korzysta się z nich w taki sam sposób. Na ruszcie grilla konieczne jest mieszczenie 3-4 kostek podpałki. Następnie należy umieścić na nich komin, który wypełniony jest brykietem lub węglem. Kiedy na opale uwidoczni się biały nalot, komin do grilla należy chwycić na rączkę, po czym wysypać jego zawartość na ruszt.
Szczypce do grilla
Korzystając ze szczypców do grilla, możemy zadbać o efektywne rozmieszczenie opału nad rusztem. Ponieważ szczypce mają specjalną rączkę, możemy uniknąć kontaktu z wysoką temperaturą, tłuszczem oraz brudzącą sadzą. Narzędzie to skutecznie zwiększa bezpieczeństwo w trakcie korzystania z grilla.
Przesuwak do grilla
Narzędziem, które spełnia funkcję podobną do szczypców, okazuje się przesuwak do grilla. Dzięki niemu możemy przesunąć mniejsze rozżarzone kawałki węgla po to, aby żar rozłożył się równomiernie. Dzięki temu możemy liczyć na efektywne wykorzystanie powierzchni rusztu, a także dopieczenie rozłożonych na nim potraw.
Jak rozpalić grilla?
1. oczyszczenie grilla. Nikt nie chce przecież spożywać zeschniętych resztek z zeszłego rozpalania, które "wsmażone" są w karkówkę.
2. Ustawienie grilla w miejscu, które osłonięte jest od wiatru w taki sposób, aby dym nie leciał na innych uczestników.
3. Brykiet lub węgiel należy ułożyć w stożek, na którym umieszcza się podpałkę. Ogień musi mieć stały dostęp do powietrza, aby dobrze zajął węgle.
4. Kiedy zauważymy, że pierwsza warstwa węgla zacznie się żarzyć, można dorzucić więcej kamyków. Kiedy wszystkie nabiorą koloru popiołu, należy rozsunąć je równo po dnie grilla.
5. Nałożenie rusztu. Po tej czynności można przystąpić do procesu smażenia. Aby utrzymać temperaturę grilla, brykiet należy dosypywać co pół godziny.
Warto pamiętać o wszystkich sugestiach umieszczonych w tym artykule. Dzięki nim grill stanie się przyjemnością, a nie utrapieniem. Należy zwrócić uwagę ponadto na warunki pogodowe. Jeżeli jest wietrznie, rozpalanie grilla może powodować wiele trudności. Wybierajmy słoneczne, spokojne dni na taki typ biesiady.