Jakie są rodzaje filtrów do kawy?

Parzenie kawy jest sztuką wymagającą wiedzy, drobiazgowości oraz dbania o wiele różnego rodzaju aspektów. Pyszna, aromatyczna kawa przelewowa wymaga także zastosowania rozwiązania, jakim są filtry do kawy. W jaki sposób dobrać je odpowiednio? Na co warto zwrócić szczególną uwagę, aby parzenie kawy miało zupełnie inny wymiar? Jakie są rodzaje filtrów? Jak używać filtrów do kawy?
Czy stosowanie filtrów do kawy to konieczność?
Jednym z najważniejszych czynników wpływających na smak kawy jest jej klarowność. Oczywiście nie jest to jedynie wrażenie estetyczne, gdyż parametr ten wpływa także na smak oraz stan fizyczny organizmu po wypiciu filiżanki kawy. Kiedy stosujemy klasyczną metodę parzenia kawy (poprzez zastosowanie dzbanka z pozostawieniem fusów w naparze), nie jesteśmy w stanie uniknąć niepożądanego zjawiska, jakim jest przeparzenie się kawy. Jest to nic innego, niż efekt zbyt długiego kontaktu kawy mielonej z wodą, który wzmaga się dodatkowo poprzez ruchy kubkiem. Często taka kawa wydaje się nieco "brudna" w smaku, a wraz z każdą minutą tylko pogarszają się przykre doznania smakowe. Dzięki zastosowaniu rozwiązania, jakim są filtry do ekspresu lub kawiarki, możemy zmienić smak kawy i poprawić jej właściwości.
Dlaczego warto stosować filtry do kawy?
Dzięki stosowaniu filtrów do kawy pozbywamy się nawet tych najdrobniejszych cząsteczek, dzięki czemu kawa zachowuje przyjemny, pełny smak nawet po ostudzeniu. Korzystanie z filtrów do kawy wpływa także pozytywnie na stan naszego zdrowia, gdyż stosując filtr do kawiarki, pozbywamy się tak zwanych diterpenów zaburzających poziom cholesterolu. Kawa staje się wówczas łagodniejsza dla żołądka. Co ciekawe, brak pyłu w kawiarce sprzyja także zachowaniu higieny jamy ustnej. Zęby nie przebarwiają się tak znacznie, jak bez zastosowania wspomnianych już filtrów. Mimo iż wydaje się, że filtracja kawy jest niepozorna, nadaje parzeniu kawy zupełnie inny, lepszy wymiar.
Rodzaje filtrów do kawy- Który warto wybrać?
Filtry metalowe
Największym atutem tego rozwiązania jest możliwość wielokrotnego wykorzystania. Filtry metalowe cechują się niezwykle atrakcyjną ceną, biorąc pod uwagę fakt, iż można wykorzystywać je z powodzeniem przez lata. Na rynku dostępne są dwa warianty filtrów metalowych. Pierwszą opcją są metalowe blaszki z mikrootworami. Drugą opcją jest filtr z niezwykle drobnymi oczkami w formie siateczki. Niestety uwagę należy zwrócić także na minusy tej opcji. Filtry wykonane z metalu blokują tylko większe drobiny i przepuszczają pyły, które także niekorzystnie wpływają na smak kawy. W przypadku drugiej opcji mówimy o lepszej filtracji, jednak proces utrzymania tego gadżetu w czystości jest niezwykle trudny. Zalegające resztki kawy wpływają negatywnie na smak parzonej kawy, a proces mycia napawa frustracją.
Filtry materiałowe
Stosowanie filtracji materiałowej o gęstym splocie umożliwia dokładne usunięcie drobin kawy z naszego naparu. To rozwiązanie wielokrotnego użytku, dlatego wyeliminować można dodatkowe koszty oraz potrzebę ciągłego kupowania nowych, papierowych filtrów. Niestety drobinki kawy przedostają się bardzo głęboko w materiał filtra, dlatego konieczne jest każdorazowe pranie. Konieczne jest także przechowywanie filtra w zamrażalniku w celu usunięcia przykrych zapachów.
Filtry papierowe
Filtr do parzenia kawy wykonany z papieru to najmniej ekonomiczne rozwiązanie, jednak biorąc pod uwagę, iż jest to najskuteczniejszy i najbardziej higieniczny wariant, warto rozważyć to zastosowanie. Zastosowanie niezwykle gęstej bibuły pozbawia nasz napar jakichkolwiek pozostałości fusów i drobin. Ponieważ jest to rozwiązanie jednorazowe, nie musimy przejmować się czyszczeniem, a także poświęcaniem czasu na pranie, czy szorowanie filtra.
Na co zwrócić uwagę, wybierając filtr do kawy?
Jak już zostało wcześniej wspomniane, na rynku dostępne rodzaje filtrów do kawy. W zakresie tych rozwiązań znajdziemy także całą masę producentów, którzy starają się tworzyć produkty z myślą o swoich klientach. Przed wyborem konkretnego wariantu wziąć pod uwagę należy kilka czynników. Najważniejsza jest oczywiście trwałość i wytrzymałość tak, jak w przypadku każdego produktu. To szczególnie istotne, kiedy zdecydujemy się na filtry wykonane z materiału lub metalu. Niestety częstotliwość ich użytkowania wzmaga ryzyko uszkodzeń. Trwałość jest jednak także ważna w przypadku filtrów papierowych, gdyż warianty wykonane z niskiej jakości bibuły mogą zwyczajnie przeciekać i nie separować fusów skutecznie. Szczególną uwagę warto zwrócić także na informacje producenta. Jeżeli zdecydujemy się na filtry wykonane z papieru, powinniśmy upewnić się, że nie są one wybielane chemicznie. To szkodliwy i zbędny proces, który ma wpływ zarówno na organizm, jak i na środowisko. Ważne są tutaj także aspekty ekologiczne. Kupując filtry papierowe, generujemy sporo śmieci, dlatego warto stawiać na warianty biodegradowalne. Bez względu jednak na to, jaką podejmiemy decyzję, najważniejsze jest to, aby wybrane filtry były zaprojektowane i wykonane w prawidłowy sposób. Dzięki temu napar stanie się klarowny i aromatyczny.